ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ

ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ




  Πίστευα πως γνώριζα αρκετά πράγματα για το Τσερνόμπιλ , διαβάζοντας όμως το βιβλίο κατάλαβα ότι δεν ήξερα σχεδόν τίποτα ... 
    Μέσα απο αυτό , έμαθα και κατανόησα τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν εκείνες τις δύσκολες ώρες . Πολιτικοί , πράκτορες , εργαζόμενοι , απλός κόσμος , όλοι εμπλεκόμενοι σε μια παράνοια . 
     Η σκληρή αλήθεια αποτυπώνεται με ρεαλιστικό τρόπο και σου δημιουργεί ένα αίσθημα στεναχώριας που φωλιάζει μέσα σου και γεννά ερωτήματα και θυμό .
    Η συγγραφέας βασίζεται σε αληθινές μαρτυρίες ανθρώπων που πρωταγωνίστησαν εκείνες τις δύσκολες μέρες.  Θα νοιώσεις τον πόνο τους , την αυτοθυσία τους και την απώλεια που έζησαν .
     Ένα βιβλίο που πέρα απο την ιστορία ,  αποτυπώνει και καταγράφει συναισθήματα .
     Ένα ιστορικά πολύτιμο βιβλίο που πρέπει να διαβάσουν όλοι . 



 ΣΤΑ ✅ 

➕  Δυνατό και βαθιά συγκινητικό . 
➕  Ιστορικά επιμορφωτικό . 
➕  Σε ταρακουνά συναισθηματικά . 
➕  Αρκετά καλογραμμένο . 
➕ ...απλά συγκλονηστικό ... 


ΣΤΑ ❌ 

➖  ....



➡️STORY⬅️ 

    Την 26η Απριλίου του 1986 µια σειρά εκρήξεων κατέστρεψε τον αντιδραστήρα του τέταρτου ενεργειακού µπλοκ στον πυρηνικό σταθµό του Τσέρνοµπιλ. Το ατύχηµα αυτό χαρακτηρίστηκε η µεγαλύτερη τεχνολογική καταστροφή του 20ού αιώνα. Η Λευκορωσίδα συγγραφέας ΣβετλάναΑλεξίεβιτς (βραβείο Νόµπελ Λογοτεχνίας 2015), δέκα χρόνια µετά το «ατύχηµα», περιπλανήθηκε στην απαγορευµένη ζώνη –όχι χωρίς τίµηµα και για τη δική της υγεία–, µίλησε µε δεκάδες ανθρώπους, έψαξε αρχεία εφηµερίδων, ληξιαρχείων, νοσοκοµείων, αναζήτησε στην άλλοτε σοβιετική επικράτεια τα νήµατα των απωλειών. Εκατό από αυτές τις µαρτυρίες αποτέλεσαν το παρόν βιβλίο: µιλούν άντρες, γυναίκες, παιδιά, χωρικοί, στρατιώτες, µαθητές, πυροσβέστες, επιστήµονες, µελλοθάνατοι και συγγενείς µελλοθανάτων, µητέρες που γέννησαν παραµορφωµένα παιδιά, µαθητές που δε συναντιούνται πια στο σχολείο µα σε µονάδεςλευχαιµικών ασθενών, αγρότες που ξεριζώθηκαν από την απαγορευµένη ζώνη, γονιοί που θάψαν τα παιδιά τους, γυναίκες που είδαν τους άντρες τους να λιώνουν ζωντανοί πριν πεθάνουν, γέροντες που αναθυµούνται τις παλιές προφητείες , κορίτσια που κρύβουν την καταγωγή τους γιατί αν την αποκαλύψουν δε θα βρουν σύντροφο στη ζωή τους. «Μαγνητοφωνώντας τους, είχα την αίσθηση πως ηχογραφώ το μέλλον» γράφει η Αλεξίεβιτς στη μοναδική δική της μαρτυρία μέσα στο πολυφωνικό βιβλίο. Πρόκειται για το μεγάλο, όσο και σπαρακτικό αριστούργημα της Αλεξίεβιτς, ένα από τα σημαντικότερα βιβλία του 20ού αιώνα, που, μετά την Άννα Φρανκ και τον Πρίμο Λέβι, επανακαθόρισε την έννοια της λογοτεχνίας της μαρτυρίας. Ένα ολόπικρο βιβλίο απερίγραπτου ζόφου, που σελίδα τη σελίδα γίνεται ένα ευαγγέλιο απεγνωσμένης και παράφορης αγάπης.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ      : Πολιτική- Οικολογία- Περιβάλλον
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ    : ΣΒΕΤΛΑΝΑ ΑΛΕΞΙΕΒΙΤΣ
ΕΚΔΟΤΗΣ           : ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ
ΗΜ. ΕΚΔΟΣΗΣ  :  12 / 2015

Βρείτε μας στο INSTAGRAM   Book_reviews_gr
Βρείτε μας στο FACEBOOK      BookReviewsGr
Βρείτε μας στο TWITTER         BookReviewsGr

Σχόλια