ΑΡΡΙΑΝΌΣ

🚩 ΑΛΕΞΆΝΔΡΟΥ ΑΝΆΒΑΣΙΣ  

🚩 ΙΝΔΙΚΉ ΠΕΡΊΠΛΟΥΣ ΕΥΞΕΊΝΟΥ ΠΌΝΤΟΥ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΌΣ 


 Οι Εκδόσεις ΖΗΤΡΟΣ  μας παρουσιάζουν τον αρχαίο συγγραφέα Αρριανό, γνωστός και ως Φλάβιος Αρριανός ήταν Έλληνας , Ρωμαίος πολίτης, συγγραφέας, ιστορικός, φιλόσοφος, γεωγράφος, πολιτικός και στρατιωτικός, έπαρχος της Καππαδοκίας (130-137 μ.Χ.), Αθηναίος πολίτης, Άρχων της Αθήνας,  γνωστότερος για τα έργα του Αλεξάνδρου Ανάβασις και Ινδική .


Ο Μέγας Αλέξανδρος δε λειτούργησε ως κατακτητής αλλά ως τιμωρός ενός λαού που ό, τι δεν πέτυχε με τα όπλα στο Μαραθώνα, τη Σαλαμίνα, τις Πλαταιές, σχεδόν το πέτυχε αργότερα με το χρήμα σε βάρος της χώρας μας. Εξαγοράζοντας συνειδήσεις και εκμαυλίζοντας ηγέτες, ενισχύοντας άλλοτε την Αθήνα, άλλοτε τη Σπάρτη και τελευταία τη Θήβα, ενέπλεξε τις ελληνικές πόλεις σε μακροχρόνιους αιματηρούς εμφύλιους πολέμους με την τακτική του “διαίρει και βασίλευε” και πέτυχε την έξοδό του και τον έλεγχο στις Μικρασιατικές ελληνικές πόλεις και στη Μεσόγειο. 

   Ο Αρριανός αφηγείται την αντίστροφη πορεία του Αλεξάνδρου, από τον Υδάσπη ποταμό προς τη Βαβυλώνα. Από την πορεία επιστροφής καλύπτει τη διαδρομή μέχρι τις Πασαργάδες, παλιά πρωτεύουσα της Περσίας, και τον περίπλου του Περσικού κόλπου με το Νέαρχο, ενώ στο Ζ΄ βιβλίο ολοκληρώνεται η αφήγηση της επιστροφής μέχρι την Βαβυλώνα, όπου απροσδόκητα επέρχεται και ο θάνατος του Μακεδόνα στρατηλάτη. 

Στο Γ’ βιβλίο ο Αλέξανδρος από τη Γάζα προχωρεί για την κατάληψη της Αιγύπτου. Καταλαμβάνει τη Μέμφιδα χωρίς καμιά αντίσταση, κτίζει την Αλεξάνδρεια και επισκέπτεται το ναό του Άμμωνα Δία, όπου από τους ιερείς προσφωνείται ως γιος του Δία. Στη συνέχεια φροντίζει για τη διοίκησή της και ξαναεπιστρέφει προς τη Φοινίκη και από κει κατευθύνεται προς τον Ευφράτη ποταμό κι έπειτα στον Τίγρη, επιδιώκοντας σύγκρουση με το Δαρείο.


 Εκεί πληροφορήθηκε ότι ο Δαρείος με τεράστιες δυνάμεις και δρεπανηφόρα άρματα είχε στρατοπεδεύσει στα Γαυγάμηλα. Μετά από ένα εμπνευσμένο λόγο στους στρατηγούς του για τη σπουδαιότητα της επικείμενης μάχης, οι Μακεδόνες έχοντας απέναντί τους μυριάδες εχθρούς πετυχαίνουν ίσως τη σημαντικότερη νίκη τρέποντας πάλι σε άτακτη φυγή το Δαρείο και σωριάζοντας χιλιάδες νεκρούς στο πεδίο της μάχης. 

    Τέλος “Περίπλους” θαλασσών και “Ινδικές” έγραψαν και άλλοι συγγραφείς του αρχαίου κόσμου πολύ πριν από τον Αρριανό. Η θάλασσα, βασικός τροφοδότης του ανθρώπου από την εποχή που ήταν τροφοσυλλέκτης, θηρευτής και αλιέας, κάλυψε βασικές ανάγκες για την επιβίωσή του. Στην πορεία με την ακτοπλοΐα ξανοίχτηκε περισσότερο για λόγους πρακτικούς, εντοπίζοντας απάνεμα λιμάνια, εκβολές ποταμών, θέσεις με πόσιμο νερό, και υπολογίζοντας τις αποστάσεις μεταξύ των τόπων που γνώριζε. Συνάμα, αργότερα, πρόσθετε στην πρακτικότητα αυτή και εμπειρίες του τρόπου διαβίωσης των ανθρώπων άλλων περιοχών, για να εξελιχθούν αυτές οι επισκέψεις, ιδίως για τους Έλληνες, στα ιστορικά χρόνια, ταξίδια “προς εμπορίαν και θεωρίαν” κατά τον Ηρόδοτο. 


   Σ’ αυτές τις μετακινήσεις κρύβονται τα σπέρματα της Γεωγραφίας, εμπλουτισμένης αργότερα και με στοιχεία εθνογραφικού χαρακτήρα. Κάτω από μια τέτοια θεώρηση ο πρώτος γεωγράφος μπορεί να θεωρηθεί ο Όμηρος, που με τις περιπέτειες του Οδυσσέα προβαίνει σε περιγραφή του κόσμου της εποχής του, ενώ ως κίνηση εξερευνητική μπορούν να θεωρηθούν η Αργοναυτική εκστρατεία του Ιάσονα στην Κολχίδα (και αλλού) και οι μυθολογούμενες εκστρατείες του Διόνυσου και του Ηρακλή μέχρι την Ινδία, όπως ο Αρριανός, ο Νόννος και άλλοι συγγραφείς αναφέρουν στα συγγράμματά τους.


🛒  ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ  : Take me !!!


🚩 INFO

🔴 ΣΕΙΡΑ              :  Αρχαίοι Συγγραφείς 

🔴 ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ : Γιώργος ΡΑΠΤΗΣ 

🔴 ΕΚΔΟΤΗΣ       : ΖΗΤΡΟΣ


ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ   : 

ΣΤΟ INSTAGRAM    :  @Book_reviews_gr

ΣΤΟ FACEBOOK       : Book Reviews

ΣΤΟ TWITTER          : Book Reviews


Σχόλια