ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ 1825


ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ 1825


    Σχεδόν 2 αιώνες από την αγγλική έκδοση του βιβλίου "ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ 1825", οι εκδόσεις ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ , με την πλήρη μετάφραση του έργου στα ελληνικά έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό στην ελληνική ιστοριογραφία αλλά και για να ζωντανέψει στην φαντασία του απλού αναγνώστη μια από τις πιο σημαντικές περιόδους της ελληνικής ιστορίας. 

    Τα ημερολόγια τριών Ευρωπαίων περιηγητών-εθελοντών "ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ 1825" , είναι η πηγή της δημιουργίας αυτού του βιβλίου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ @ , σε μετάφραση Θαλή ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ.


    Το βιβλίο αυτό περιέχει γνήσιο και πρωτογενές ιστορικό υλικό, δοσμένο γλαφυρά μέσα από τις διηγήσεις των τριών συγγραφέων. Ταυτόχρονα περιγράφεται με εντιμότητα και ορθές κρίσεις ο χαρακτήρας των Ελλήνων και εκφράζονται προβληματισμοί που παραμένουν παντοτινά επίκαιροι.


🚩 Ο James Emerson από το Μπέλφαστ της Ιρλανδίας,  οδηγήθηκε στην Ελλάδα παρακινημένος από τις ριζοσπαστικές πολιτικές του απόψεις.

🚩 Ο κόμης Giuseppe PECCHIO , ήρθε και αυτός στην Ελλάδα,  όπως και άλλοι Ιταλοί επαναστάτες,  φορώντας το προσωπείο του φιλελληνισμού,  ενώ στην πραγματικότητα ο ερχομός του και η δράση του συνδεόταν με την εξυπηρέτηση των δικών του πατριωτικών σχεδίων. 

🚩 Τέλος ο William H. HUMPHREYS,  Άγγλος φίλος της περιπέτειας 



    Οι περιγραφές των ανθρώπων και των περιοχών που περιηγήθηκαν οι συγγραφείς ξεχύνονται ολοζώντανες και είναι συνήθως εύστοχες. Επίσης τα τοπικά χαρακτηριστικά δίνουν πολλές χρήσιμες πληροφορίες που πλουτίζουν τη μικροιστορία αλλά και τις γνώσεις μας.


➡️ θεωρώ πως είναι ένα βιβλίο άκρως ενδιαφέρον,  διότι μέχρι τώρα όσα βιβλία προσωπικά έχω διαβάσει, μιλούν για το 1821 και οι συγγραφείς είναι Έλληνες. Αυτό που κάνει ξεχωριστό αυτό το βιβλίο είναι ότι οι συγγραφείς είναι αλλοδαποί και οι πηγές του προέρχονται από τα ημερολόγια των ίδιων, όπως βίωσαν αυτοί τα γεγονότα εκείνη την περίοδο. Επίσης η χρονική περίοδος που αναφέρεται είναι το 1825 , δηλαδή λίγα χρόνια μετά την έναρξη της Επανάστασης. Ετοιμάσου λοιπόν να "ζήσεις" νοερά τον ανταρτοπόλεμο - κλεφτοπόλεμο των Ελλήνων και να εμπλουτίσεις τις γνώσεις σου με άφθονες λεπτομέρειες για τις θρησκευτικές αντιλήψεις,  τα ήθη και τα έθιμα,  τις καθημερινές ασχολίες,  ακόμα και τις διατροφικές συνήθειες του ντόπιου πληθυσμού.



➡️STORY ⬅️

Τα ημερολόγια τριών Ευρωπαίων περιηγητών-εθελοντών.


Το 1825 αποτελεί ίσως το πιο κρίσιμο έτος για την Ελληνική Επανάσταση. Ο εμφύλιος πόλεμος έχει μόλις λήξει, ο Κολοκοτρώνης βρίσκεται στην φυλακή ενώ ο Ανδρούτσος και άλλοι σημαντικοί οπλαρχηγοί είναι υπό διωγμόν από την Ελληνική Κυβέρνηση. Ο τακτικός στρατός του Ιμπραήμ έχει αποβιβαστεί στην Πελοπόννησο, προχωρά από επιτυχία σε επιτυχία, πολιορκεί το Μεσολόγγι και το Ναυαρίνο και δείχνει ικανός να καταπνίξει την Επανάσταση.


Σε αυτή την ταραγμένη εποχή, τρεις έντονες προσωπικότητες θα βρεθούν στην Ελλάδα, ο καθένας για τους δικούς του λόγους και σκοπούς. Ο Τζέημς Έμερσον, φιλέλληνας συγγραφέας και παλιός σύντροφος του Βύρωνα, ο κόμης Πέκκιο, Ιταλός πολιτικός και επαναστάτης, εξόριστος από την χώρα του και ο Γ. Χάμφρεϋς, επαγγελματίας στρατιωτικός και τυχοδιώκτης. Μέσα από τα ημερολόγιά τους οι τρεις συγγραφείς μάς προσφέρουν ένα απαράμιλλο πανόραμα «της πατρίδας των χαμένων θεών και των ημιθέων». Από τις προσωπικές τους συναντήσεις σκιαγραφούνται οι προσωπικότητες των Κολοκοτρώνη, Παπαφλέσσα, Δημητρίου Υψηλάντη, Κανάρη, Μπουμπουλίνας, Μιαούλη, Μαυροκορδάτου και πολλών ακόμα πρωταγωνιστών της εποχής. Από πρώτο χέρι μαθαίνουμε το πώς ήταν να λαμβάνεις μέρος στον ανταρτοπόλεμο-κλεφτοπόλεμο των Ελλήνων καθώς και την εμπειρία τού να ταξιδεύεις πάνω στο πολεμικό πλοίο του Μιαούλη και να παρακολουθείς από κοντά την δράση των ξακουστών πυρπολικών ενώ αυτά καταδιώκουν τον τουρκοαιγυπτιακό στόλο. Παράλληλα με τις πολεμικές επιχειρήσεις, ο τόπος και οι άνθρωποι της επαναστατημένης Ελλάδας, περιγράφονται με άφθονες λεπτομέρειες. Ποιες ήταν οι καθημερινές ασχολίες, οι θρησκευτικές αντιλήψεις, τα ήθη και έθιμα, ακόμα και οι διατροφικές συνήθειες του ντόπιου πληθυσμού;


Σχεδόν δυο αιώνες μετά από την αγγλική έκδοση, η πρώτη πλήρης μετάφραση του έργου στα ελληνικά έρχεται για να καλύψει ένα σημαντικό κενό στην ελληνική ιστοριογραφία αλλά και για να ζωντανέψει στην φαντασία του απλού αναγνώστη μια από τις πιο σημαντικές περιόδους της ελληνικής ιστορίας.


🛒   ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ    :   Take me !!!


🚩  INFO

🔴  ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ      :  Μεταφρασμένη Λογοτεχνία 

🔴  ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ    :  Emerson , James & Humphreys , William Henry,  Pecchio,  Giuseppe 

🔴  ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ     : Θαλής ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

🔴  ΕΚΔΟΤ.ΟΙΚΟΣ   :  ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ

🔴  ΗΜ.ΕΚΔΟΣΗΣ   :  2021



ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ  : 


📬  INSTAGRAM   : @Book_Reviews_Gr

📬  FACEBOOK      :  Book Reviews

📬  TWITTER         :  Book Reviews


Σχόλια