ΤΟ ΒΙΟΛΙ ΤΗΣ ΣΑΜΠΙΝ

 ΤΟ ΒΙΟΛΙ ΤΗΣ ΣΑΜΠΙΝ 




    "ΤΟ ΒΙΟΛΙ ΤΗΣ ΣΑΜΠΙΝ" είναι μια συγκινητική ιστορία και συνάμα τόσο δυνατή που είμαι σίγουρος θα καταφέρει να αγγίξει τη ψυχή όλων όσων τη διαβάσουν. Ο συγγραφέας Πασχάλης ΡΕΤΖΕΠΗΣ με όχημα τις Πρότυπες Εκδόσεις ΠΗΓΗ απ' όπου κυκλοφορεί το βιβλίο, μας παραδίδει μαθήματα ανθρωπιάς. 


    Πρόκειται για ένα νεανικό μυθιστόρημα που απευθύνεται σε νεαρούς και εφήβους  αναγνώστες, καταγράφει τους προβληματισμούς, τις αγωνίες και τους φόβους τους και ξεδιπλώνει μέσα στις σελίδες του τα κρυμμένα μυστικά της ψυχής τους.  Θεωρώ, βέβαια,  ότι είναι εξαιρετικό βιβλίο ακόμη και για πιο μεγάλα παιδιά, γιατί προσφέρει μαθήματα ανθρωπιάς και συνάμα μας προσφέρει τα γυαλιά που θα διορθώσουν τη λανθασμένη οπτική που έχουμε αποκτήσει ή μας έχουν επιβάλλει για διάφορα κοινωνικά θέματα που απασχολούν την εποχή μας. 

 

  Ένα ταξίδι στο χρόνο,  που ξεκινά από το μακρινό 1896 και φτάνει μέχρι σήμερα.  Η ιστορία ξεκινά στα Χανιά και φτάνουμε μέχρι την πόλη Αλ Χαμιντιέ της Συρίας.  Δύο πόλεις, δυο χώρες, δύο ήπειροι, τι κοινό τις ενώνει άραγε; Μα φυσικά η γλώσσα, η καταγωγή, οι ίδιοι οι άνθρωποι. Η ελληνική γλώσσα και συγκεκριμένα η κρητική διάλεκτος ανθίζει στα βάθη της Μέσης Ανατολής και με το δοξάρι της η Σαμπίν μας παραδίδει μαθήματα ανθρωπιάς. 

     Σε κάθε σελίδα του βιβλίου ο συγγραφέας αποτυπώνει τη σκληρή και ωμή αλήθεια που επικρατεί γύρω μας, θίγοντας διάφορα κοινωνικά θέματα, όπως το προσφυγικό, το ρατσισμό, τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία και την κακοποίηση που δέχεται από μισάνθρωπους που τις εκμεταλλεύονται . Επίσης θα ανακαλύψει ο αναγνώστης ότι η ελπίδα και η δίψα για μια καλύτερη ζωή έχει τιμή,  μετριέται σε χρήμα και αλλοίμονο σε όποιον δεν έχει. Λόγος γίνεται και για το φαινόμενο του μπούλινγκ στο χώρο του σχολείου και τα λάθη των γονιών και των δασκάλων στην επίλυση και εξάλειψη αυτού του φαινομένου. Τέλος ο σεξουαλικός προσανατολισμός και η έλλειψη παιδείας πάνω σε αυτό το θέμα καταγράφονται στο βιβλίο και η μόνη λύση είναι η αποδοχή όχι ο "διωγμός" . 



     Το προσφυγικό πρόβλημα είναι ένα θέμα που έχει απασχολήσει τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.  Εμείς μέσα από τα ΜΜΕ έχουμε δει αυτά που θέλουν κάποιοι να μας δείξουν,  βλέπουμε τα πράγματα μέσα από τα μάτια των δημοσιογράφων. Σε αυτό το βιβλίο θα δούμε τα πράγματα μέσα από τα μάτια της Σαμπίν, του Νιζάρ και της οικογένειας του. Θα ζήσουμε το ταξίδι της προσφυγιάς από τα βαθύ της Συρίας μέχρι τα παράλια της Τουρκίας και από κει στη θάλασσα του Αιγαίου πελάγους,  που σαν πεινασμένο τέρας ανοίγει το στόμα για να πάρει μαζί του αθώες ανθρώπινες ζωές.

Η Σαμπίν θα δώσει αγώνα για τη ζωή της έχοντας για σωσίβιο το βιολί της και θα μας συγκινήσει με τον αγώνα που θα δώσει . Τέλος θα ζήσουμε για λίγο στον αφιλόξενο  προσφυγικό καταυλισμό της Ειδωμένης, όπου μέσα στη λάσπη της βουλιάζουν όνειρα, ελπίδες και ζωές. 

     Η δύναμη της φιλίας είναι το ηθικό δίδαγμα που θέλει ο συγγραφέας να περάσει σε όλους εμάς τους αναγνώστες. Η φιλία είναι πιο δυνατή από οτιδήποτε άλλο και δεν μπορεί να τη σταματήσει κανένας και καμία απόσταση. 


 ΣΤΑ ✅ 

➕ Ο συγγραφέας ασχολείται με θέματα σοβαρά και επίκαιρα,  όπως το προσφυγικό, ο σχολικός εκφοβισμός και τον σεξουαλικό προσανατολισμό. 

➕ Ευανάγνωστο,  καλογραμμένο και με άκρως ενδιαφέρουσα πλοκή. 

➕ Η σπίθα της ελπίδας που γίνεται φλόγα θα ζεστάνει την καρδιά και του πιο δυσκολου αναγνώστη. 

➕ Θα σε προβληματίσει και θα σε κάνει να δεις κάποια πράγματα από την άλλη πλευρά,  την πλευρά των πρωταγωνιστών του βιβλίου αλλά και της ίδιας της ζωής. 

 ΣΤΑ ❌ 

 ➖ Δεν ήθελα να τελειώσει αυτό το βιβλίο,  θα το ήθελα πιο μεγάλο σε όγκο,  περισσότερες σελίδες, διότι σε ένα τέτοιου είδους βιβλίο όσες σελίδες και να προσθέσεις, δεν θα θες να τελειώσει!




➡️STORY⬅️

    Για τη Σαµπίν και τον Μανώλη, το σωτήριο έτος 2013 είναι µια χρονιά που θα αλλάξει για πάντα τις ζωές τους. Ένας πόλεµος στη Συρία και η εκδήλωση φαινοµένων σχολικού εκφοβισµού στο Ρέθυµνο, αποτελούν τις αιτίες που θα οδηγήσουν τους δύο εφήβους στο ταξίδι τους προς την αλλαγή και την ελευθερία. 
   Η πορεία τους θα είναι γεµάτη εµπόδια, αλλά δεν θα είναι µοναχική. Στην πραγµατικότητα, ο δεσµός τους ξεκινά δύο αιώνες νωρίτερα. Κανείς τους, όµως, δεν το γνωρίζει. Η Σαµπίν και ο Μανώλης έχουν µπλέξει σε µια περιπέτεια, δίχως να είναι σε θέση να κινήσουν οι ίδιοι τα νήµατά της. Το που θα καταλήξει η διαδροµή τους, τελικά θα το καθορίσουν οι ίδιοι.


🛒 ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ    : Take me !!!


🚩  INFO   


🔴  ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ       : Ελληνική Νεανική Λογοτεχνία 

🔴   ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ   :  Πασχάλης ΡΕΤΖΕΠΗΣ 

🔴  ΕΚΔΟΤ.ΟΙΚΟΣ   :  Πρότυπες Εκδόσεις ΠΗΓΗ

🔴  ΗΜ.ΕΚΔΟΣΗΣ   :   11 / 2020



🚩  ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ     : 


📬  INSTAGRAM   :  @book_reviews_gr

📬  FACEBOOK     :   Book Reviews

📬  TWITTER         :  Book Reviews


Σχόλια