ΗΜΑΣΤΑΝ ΨΕΥΤΕΣ

 ΗΜΑΣΤΑΝ ΨΕΥΤΕΣ




    Το καλύτερο young adult στο goodreads "ΗΜΑΣΤΑΝ ΨΕΥΤΕΣ" της συγγραφέα Emily LOCKHART  επιτέλους κυκλοφόρησε και στη χώρα μας από τις εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ , σε μετάφραση Πολύχρονη ΚΟΥΤΣΑΚΗ. 


     Ένα βιβλίο που το διάβασα απνευστί. Από τις πρώτες σελίδες ένα μυστήριο απλώνεται δημιουργώντας μια ομίχλη στο νησί Μπίτσγουντ, το μέρος δηλαδή που διαδραματίζεται η ιστορία. Η συγγραφέας χτίζει την πλοκή,  εμπλουτίζοντας τη με πολλά κοινωνικά προβλήματα που απασχολούν έντονα την εποχή μας . Τα αγγίζει επιδερμικά και μας καλεί να προβληματιστούμε. Ο ρατσισμός, η πατριαρχία και τα οικογενειακά προβλήματα είναι κάποια από αυτά που θα μας απασχολήσουν. 

     Αν και στο πρώτο μέρος του βιβλίου η ιστορία εξελίσσεται κάπως αργά ή συγγραφέας σιγά σιγά ανεβάζει την ένταση,  δημιουργώντας τις κατάλληλες προϋποθέσεις που θα σε κάνουν να μη θες να σταματήσεις να  διαβάζεις.

Οι χαρακτήρες του βιβλίου ξεδιπλώνονται, δείχνοντας τι κρύβουν μέσα στην ψυχή τους αλλά και ποιες είναι οι κρυφές επιθυμίες τους που αποτελούν και την κινητήριο δύναμη  της εξέλιξης της πλοκής. Η καταπίεση των "πρέπει" θα επηρεάσει την ψυχοσύνθεση των πρωταγωνιστών και θα τους κάνει να χάσουν τον προσανατολισμό τους, θα  τους οδηγήσει σε σκοτεινά μονοπάτια και θα πυροδοτήσει εκρηκτικές συμπεριφορές, συμπεριφορές που δεν δικαιολογείς σε κανένα ενήλικα, σε ένα όμως παιδί που φωνάζει βοήθεια αλλά κανένας δεν το ακούει, η συγχώρεση είναι μονόδρομος ΓΙΑ ΜΕΝΑ. 



     Η καταπίεση και τα πρέπει είναι το σπίρτο που θα ανάψουν το εξαιρετικά εύθραυστο φυτίλι της βόμβας που απειλεί να καταστρέψει συθέμελα την οικογένεια Κλερμόντ. Μια οικογένειά που ξέρει πολύ καλά να κρύβει όλα της τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Ήρθε όμως η ώρα που κάποιος πρέπει να καθαρίσει και να φέρει στην επιφάνεια όλη αυτή την ακαταστασία που επικρατεί.... αυτό όμως θα έχει συνέπειες που κάποιοι θα πληρώσουν ακριβά. 

     Άφησα για το τέλος την αγάπη και τον έρωτα που υπάρχουν διάχυτα μέσα στις σελίδες αυτού του βιβλίου.  Ένας έρωτας που δεν θα μπορεί αφήσει ασυγκίνητο τον αναγνώστη. Μια αγάπη που δεν κάνει διακρίσεις σε χρώμα και εθνικότητα αλλά δυστυχώς βρίσκει εμπόδια από στενόμυαλους ανθρώπους. 


     Μια ανατροπή που δεν θα μπορέσεις να μαντέψεις, θα αλλάξει την πλοκή της ιστορίας για να σε εκπλήξει και να σε σοκάρει. Ένα συγκλονιστικό φινάλε που δεν θα αφήσει κανένα ασυγκίνητο. Πολλές σκέψεις και πολλά γιατί θα σε κατακλύσουν και ποιος ξέρεις ίσως δεις παρόμοια προβλήματα κρυμμένα κάτω από το χαλί και της δικής σου ζωή. 

 ΣΤΑ ✅ 

➕ Ανατρεπτικό τέλος 

➕ Τα θέματα που θίγει . 

➕ Η ιστορία είναι συγκλονιστική και σίγουρα δεν θα σε αφήσει ασυγκίνητο. 

 ➕ Η εξέλιξη του χαρακτήρα της πρωταγωνίστριας αποτελεί ένα από τα δυνατά χαρτιά του βιβλίου. Σίγουρα θα την αγαπήσεις.... 

 ΣΤΑ ❌ 

 ➖ Το στυλ γραφής της συγγραφέα είναι ιδιαίτερο




➡️STORY⬅️  


Ξάπλωσα στο σκοτεινό δωμάτιο νιώθοντας απεγνωσμένη λύπη για τον εαυτό μου. Η επιλεκτική αμνησία μου δεν βοηθά τα φαντάσματα της μνήμης να συναρμολογήσουν τη μέρα του ατυχήματος.


Από εκείνο το καλοκαίρι θυμάμαι…

Να ερωτεύομαι τον Γκατ.

Το τριαντάφυλλό του για τη Ρακέλ και τη νύχτα μου γεμάτη κρασί και θυμό.

Το νυχτερινό κολύμπι.

Να φιλάω τον Γκατ στη σοφίτα.

Την κούνια από λάστιχο αυτοκινήτου, το υπόγειο, το περιμετρικό μονοπάτι.

Τον Γκατ να με βλέπει να αιμορραγώ.

Το χέρι της Μίρεν να κρατάει ένα δοχείο με βενζίνη.

Τα πόδια του Τζόνι να τρέχουν κατεβαίνοντας προς το λεμβοστάσιο.

Και εμάς τους τέσσερις Ψεύτες να γελάμε.

Εγώ, ο Τζόνι, η Μίρεν και ο Γκατ.


Ποιοι ήμασταν;

Πού ήμασταν;

Δεν ξέρω…





🛒   ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ   :   TAKE ME !!!


🚩  INFO   

🔴  ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ       : Μεταφρασμένη Λογοτεχνία 

🔴   ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ   : Emily LOCKHART

🔴  ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ     :  Πολύχρονη ΚΟΥΤΣΑΚΗ 

🔴  ΕΚΔΟΤ.ΟΙΚΟΣ   :  ΔΙΟΠΤΡΑ

🔴  ΗΜ.ΕΚΔΟΣΗΣ   :  23 / 09 / 2021



🚩  ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ     : 


📬  INSTAGRAM   :  @book_reviews_gr

📬  FACEBOOK     :   Book Reviews

📬  TWITTER         :  Book Reviews


Σχόλια