ΞΕΝΟ ΧΩΜΑ

 ΞΕΝΟ ΧΩΜΑ




Ένα βιβλίο που περίμενα δύο περίπου χρόνια να κυκλοφορήσει και στη χώρα μας, ένα βιβλίο που ΠΡΕΠΕΙ να διαβάσετε όλοι, ένα βιβλίο που θα σας κάνει να ανατριχιάσετε ο τίτλος του "ΞΕΝΟ ΧΩΜΑ" της συγγραφέα JEANINE CUMMINS που κυκλοφορεί από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΩΜΑ σε  μετάφραση Ρηνούλας ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ.

Πραγματικά δεν ξέρω τι να πρωτοπώ γι'αυτό το διαμάντι. Από τις πρώτες κιόλας σελίδες σε μαγνητίζει και σε βάζει βαθιά μέσα στα σπλάχνα του. Χάνεσαι μέσα στις σελίδες του και πριν το καταλάβεις ένα δάκρυ θα κυλήσει από τα μάτια σου. Όσο και αν αντισταθείς δεν θα μπορέσεις να γλιτώσεις από μια καταιγίδα συναισθημάτων που θα ξεσπάσει μέσα σου και θα ξεγυμώσει την ίδια σου την ψυχή, όπως ξεγυμώθηκαν και οι ψυχές των πρωταγωνιστών του βιβλίου.


Μια ιστορία συγκλονιστική, που δεν θα σε αφήσει να πάρεις ανάσα. Δεν θα μπορείς να σταματήσεις να γυρίζεις τη μια σελίδα μετά την άλλη. Τα γεγονότα διαδέχονται το ένα το άλλο με γοργούς - κινηματογραφικούς ρυθμούς δημιουργώντας μια σφιχτοδεμένη  πλοκή που θα καθηλώσει οποιοδήποτε διαβάσει αυτό το βιβλίο. Πρόκειται για ένα βιβλίο που θα σε συνταράσσει, θα το σκέφτεσαι για αρκετό καιρό και σίγουρα θα αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι του στην καρδιά σου. 

Η συγγραφέας με το βιβλίο της ΞΕΝΟ ΧΩΜΑ εξανθρωπίζει το μεταναστευτικό πρόβλημα. Του δίνει πρόσωπο και το όνομα αυτού  Λύδια-Λούκας-Ρεμπέκα-Σολεδάδ-Μπέτο , ίσως κάποια μέρα έχει το δικό σου όνομα, ίσως και το δικό μου. Δεν έχει σημασία η εθνικότητα και το χρώμα, σημασία έχει ότι αυτή η κρίση μπορεί να μας αγγίξει όλους και ένα πρωί να μας φωνάζουν όχι με το όνομα μας αλλά το χαρακτηρισμό αλλοδαπός και μετανάστης.

Έτσι και η Λύδια από σύζυγος, μητέρα και ιδιοκτήτρια ενός βιβλιοπωλείου βρέθηκε να διασχίζει τη χώρα της, το Μεξικό, μαζί με τον 8χρονο γιο της τον Λούκας με κατεύθυνση το NORTE, την Αμερική, με ένα σακίδιο που περιείχε όλα τα υπάρχοντα τους. Ένα φρικιαστικό γεγονός την ανάγκασε να φύγει μακριά από το σπίτι της και να αναζητήσει τη σωτηρία της όσο πιο μακριά γίνεται, εκεί που τα καρτέλ δεν θα μπορούν να κάνουν κακό σε αυτή και το γιο της. Ένα ταξίδι δύσκολο και επικίνδυνο ξεκινά, που πραγματικά δεν θα πιστεύεις αυτά που θα διαβάζεις.  Δεν θα μπορείς να πιστέψεις ότι όλα αυτά που καταγράφονται σε αυτό το βιβλίο λαμβάνουν χώρα τη σήμερον ημέρα. Εάν αυτό είναι το πρόσωπο της κοινωνίας μας, τότε λυπάμαι αλλά δεν οδεύουμε προς το σωστό δρόμο.

Οι άνθρωποι μετατρέπονται σε φαντάσματα του ίδιου τους του εαυτού. Σίγουρα κάπου εκεί μέσα τους έχει απομείνει μια τόση δα μικρή σπίθα από τη φλόγα που ήταν κάποτε ο εαυτός τους. Οι ίδιοι πλέον δεν μπορούν να τη νιώσουν και ο αναγνώστης θα νιώσει ένα σφίξιμο στην καρδιά του και η ψυχή του θα πονέσει με τον πόνο αυτών των ανθρώπων, με το πραγματικό πρόσωπο της κοινωνίας μας, με την πολιτική που εμείς επιλέγουμε. Ετοιμάσου να αναθεωρήσεις τα πάντα και να δεις κάποια πράγματα από διαφορετική οπτική γωνία που σου προσφέρει μια πιο καλή οπτική της ωμής και σκοτεινής πραγματικότητας. 


Το κακό και το καλό.... αυτό ξεχώρισα στο βιβλίο.  Μια μάχη για το ποιος θα επικρατήσει και γύρω της παντού ψυχές... ψυχές που αποχωρίστηκαν το σώμα τους και ανεβαίνουν ψηλά για να βρουν γαλήνη. Στο ταξίδι των πρωταγωνιστών μας θα βρεθούν άνθρωποι καλοί που θα προσπαθήσουν να βοηθήσουν με οποιονδήποτε τρόπο αλλά ταυτόχρονα θα υπάρξουν και κακοί που ο πόνος και η δυστυχία των συνανθρώπων τους δεν τους αγγίζει και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να κερδίσουν όσα περισσότερα μπορούν ακόμα και αν πρέπει να αφαιρέσουν μια ψυχή από το σώμα της . 


Τέλος θα ήθελα να αναφερθώ στο θέμα της φιλίας, που στο βιβλίο έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας. Εάν οι άνθρωποι δεν γίνονταν μια γροθιά και αν ο ένας δεν έδινε το χέρι του στον άλλο, πολλοί από αυτούς δεν θα κατάφερναν "ανέβουν στο μεγάλο θηρίο" που θα τους οδηγούσε στην ελευθερία τους. Κάποιοι δεν θα ολοκλήρωναν ποτέ το ταξίδι τους, διότι ο θάνατος θα τους είχε προλάβει. 

Το βιβλίο αυτό θα σου μείνει αξέχαστο, όπως αξέχαστοι θα σου μείνουν και όλοι οι χαρακτήρες του είτε πρωταγωνιστούν, είτε όχι. Η συγγραφέας έχει κάνει πολύ καλή δουλειά χτίζοντας το ψυχολογικό τους προφίλ με δεξιοτεχνία. Για παράδειγμα το μητρικό ένστικτό της Λύδια θα σε συγκλονίσει, η ηθική του Σεμπάστιαν, η ντομπροσύνη του Μπέτο, αλλά και η ψυχική δύναμη των κοριτσιών της Ρεμπέκα και της Σολεδάδ που έζησαν το χειρότερο εφιάλτη που μπορεί να βιώσει μια γυναίκα. 

Τέλος θα ήθελα να αναφερθώ στην εξαιρετικά καλή δουλειά που έχει κάνει η συγγραφέας πάνω στο θέμα της μετανάστευσης των Λατινοαμερικάνων προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η έρευνα της είναι αρκετά εμπεριστατωμένη και λεπτομερής και το αποτέλεσμα φαίνεται σε αυτό το εξαίσιο βιβλίο.



➡️STORY⬅️

#1 THE NEW YORK TIMES BESTSELLER ΠΑΝΩ ΑΠΟ 2.000.000 ΑΝΤΙΤΥΠΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ
Μέχρι χτες, η Λύδια ζούσε μια συνηθισμένη ζωή στο Ακαπούλκο του Μεξικού. Όσα αγαπούσε ήταν εκεί: η οικογένειά της, το βιβλιοπωλείο της, το σπίτι της. Σήμερα, έχει χάσει τα πάντα.
Και τώρα τρέχει, χωρίς ανάσα, μαζί με τον οκτάχρονο γιο της, τον Λούκα. Τρέχει να ξεφύγει απ' το καρτέλ που λυμαίνεται την πόλη και που διψά για εκδίκηση.
Μόνη ελπίδα για τη Λύδια και τον Λούκα είναι να βρουν καταφύγιο στις Ηνωμένες Πολιτείες διασχίζοντας την απέραντη χώρα του Μεξικού. Να περάσουν παράνομα τα σύνορα, να φτάσουν στο ξένο χώμα.


Πρώτα όμως πρέπει να μείνουν ζωντανοί.
Σ' αυτό το καταιγιστικό μυθιστόρημα η Τζανίν Κάμμινς αποτυπώνει αδυσώπητα την πραγματικότητα της αναγκαστικής μετανάστευσης: τη βίαιη φυγή, την αγωνία, τη ζωή στο δρόμο, την αυθαιρεσία οποιοσδήποτε διαθέτει εξουσία, δύναμη ή όπλα.
Με μια γραφή ηλεκτρισμένη, το Ξένο χώμα μιλά για το πείσμα της ζωής ενάντια στη βία του ισχυρού. Για το θαύμα της καλοσύνης μες στην ακραία σκληρότητα. Και για όλους εκείνους που προχωρούν με μόνη αποσκευή μια άγρια θέληση να βρεθούν στην άλλη μεριά των συνόρων.

🛒  ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ   :  TAKE ME !!!


🚩  INFO


🔴 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ       : Μεταφρασμένη Λογοτεχνία 

🔴  ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ   :  CUMMINS JEANINE

🔴  ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ    :  Ρηνούλα ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ 

🔴  ΕΚΔΟΤ.ΟΙΚΟΣ  : ΔΩΜΑ

🔴  ΗΜ.ΕΚΔΟΣΗΣ  :  05 / 2022

🔴  ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ      : ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ Σταύρος

🚩  ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ     : 


📬  INSTAGRAM   :  @book_reviews_gr

📬  FACEBOOK     :   Book Reviews

📬  TWITTER         :  Book Reviews




#κριτικηβιβλιου #κριτικη_βιβλιου 
#bookbloggers #bookstagrammers #bookstagramm #bookphotography #bookaddict #booklife #bookphoto #greekbooklovers  #PUBLICISTASGREECE  #BookReviewsGr #book_reviews_gr #BookEat #Bookiss #βιβλιο #domabooks #ΞενοΧωμα #JEANINECUMMINS #Americandirty

Σχόλια