ΜΑΥΡΟ ΠΕΠΛΟ

 ΜΑΥΡΟ ΠΕΠΛΟ 


"ΜΑΥΡΟ ΠΕΠΛΟ" ... είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου της ΜΑΡΙΑΣ ΦΩΣΚΟΛΟΥ , που είναι βασισμένο σε αληθινά γεγονότα και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΝΙΚΑΣ

Αρχικά στάθηκα στον τίτλο πολύ πριν διαβάσω το βιβλίο προσπαθώντας από αυτόν και σε συνδυασμό με το οπισθόφυλλο να κάνω κάποια μαντεψιά για την ιστορία.

Τέσσερα ονόματα αναφέρονται στην περίληψη: Φρίντα, Ιρένε, Ίζαμπελ και Μπέλα, ίδιες μα και εξίσου διαφορετικές παρουσίες που γίνονται ένα με τις σκιές μιας μακάβριας πραγματικότητας.

Μαύρο Πέπλο… Σε καμιά από τις υποθέσεις μου δεν έπεσα μέσα και ο τίτλος τελικά, είναι απόλυτα ταιριαστός με την ιστορία που κρύβει από πίσω του. Απόλυτα ταιριαστός με το σκοτάδι που κυριαρχεί στις σελίδες του βιβλίου που με τόση δεξιοτεχνία έγραψε η συγγραφέας.


Μεταφερόμαστε στη Λισαβόνα του 1900 όπου ξαφνικές εξαφανίσεις παιδιών συνταράσσουν την κοινωνία την ίδια στιγμή που στους αριστοκρατικούς κύκλους της πόλης, αρχίζουν να διακινούνται σκευάσματα με συστατικά μοναδικά και δυσεύρετα υπόσχοντας νεότητα, θεραπεία και λύτρωση…

Τι να πρωτοπώ για όσα διάβασα. Αρχικά θα ήθελα να αναφέρω πως η ιστορία είναι εμπνευσμένη από πραγματικά γεγονότα τα οποία όμως, δεν έλαβαν χώρα στη Λισαβόνα και για όποιον γνωρίζει ή αποφασίσει να ψάξει λίγο, θα καταλάβει πόσο καλή έρευνα έχει γίνει γι’ αυτό το βιβλίο. Η συγγραφέας όμως δεν έμεινε στα γεγονότα μόνο. Προσπάθησε να μπει στην ψυχοσύνθεση του κεντρικού ήρωα -που μάλλον θα ονομάζαμε αντιήρωα στην συγκεκριμένη περίπτωση- και να μας αποδώσει με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες, τη σκοτεινιά που μπορεί να επικρατήσει σε ένα μυαλό και κατά τη γνώμη μου, τα κατάφερε και με το παραπάνω.


Η ατμόσφαιρα της εποχής είναι διάχυτη σε όλο το βιβλίο και μέσα από τριτοπρόσωπη αφήγηση μπορούμε να εισχωρήσουμε στις ζωές κι άλλων, δευτερευόντων ηρώων, που όμως κάθε ένας τους κρατά και μια άκρη από την κλωστή που τυλίγεται γύρω από ειδεχθή εγκλήματα. Μια κλωστή που εν τέλει πλέκει αυτό το μαύρο πέπλο που τους σκεπάζει όλους και κάπως πρέπει να κρύψουν την ανάμειξή τους στην δημιουργία του.

Μέσα από αριστοτεχνικό τρόπο η συγγραφέας κατάφερε να με μπερδέψει -με τον καλό τρόπο- και όταν όλα βγαίνουν στο φως ενώ θέλεις να νιώσεις μια λύτρωση, δεν μπορείς να την βιώσεις στον απόλυτο βαθμό. Γιατί δεν υπάρχει. Γιατί ο τύπος χειρίζεται τα πάντα και σε θυμώνει, σε αγανακτεί, διότι βλέπεις κάτι που δεν σταμάτησε ποτέ να υφίσταται κι ας έχουν περάσει 120 χρόνια από τότε.

Έρχεται ευτυχώς όμως η λύτρωση για κάποιους από τους ήρωες και αν και το συναίσθημα τελικά είναι γλυκόπικρο, σε αφήνει γεμάτο.

Δεν μπορώ να πω περισσότερα χωρίς να κάνω σπόιλερ, κάθε κεφάλαιο είναι και ένα στοιχείο, μια αποκάλυψη, ένας ακόμα κόμπος στο υφαντό που το κάνει ξεχωριστό.

Αυτό που μπορώ με σιγουριά να πω όμως είναι πως το απόλαυσα, ανατρίχιασα, θύμωσα, δάκρυσα και ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου την Μαρία Φώσκολου για το συγκλονιστικό ταξίδι στις σκοτεινές γωνιές μιας Λισαβόνας που αν και κρυμμένη στο παρελθόν, εγώ περπάτησα στα σοκάκια της μέσα από τις όμορφες περιγραφές της.

Ήταν ένα συγκλονιστικό ανάγνωσμα και εύχομαι να διαβαστεί και να αγαπηθεί όπως του αξίζει.



➡️STORY⬅️

"Το αίμα γι' αυτήν είναι αναγκαίο
Όχι πως τα υπόλοιπα μέρη του σώματος θα πεταχτούν..."
Στις αρχές του 1900, σκευάσματα με μοναδικά συστατικά, διακινούνται στους αριστοκρατικούς κύκλους της Λισαβόνας. Τα θεαματικά τους αποτελέσματα εκτινάσσουν τη ζήτηση στα ύψη, μα οι πόροι είναι δυσεύρετοι και, φυσικά, όχι όλοι κατάλληλοι για την ίδια χρήση.
Η εξαφάνιση της μικρής Ιρένε φέρνει αναστάτωση στην πόλη. Όπως και η παρουσία της Φρίντα... Οι εφημερίδες μιλούν για συνεχόμενες εξαφανίσεις παιδιών.
Η μικρή Μπέλα ζει μια ζωή που δεν επέλεξε και, άθελά της, γίνεται κομμάτι ενός εγκλήματος που συγκλονίζει την ιστορία. Μυστικά αποκαλύπτονται, μα, πριν όλα βγουν στο φως, η Ιζαμπέλ αναγκάζεται να ανοίξει τα χαρτιά της.
Φρίντα, Ιρένε, Ιζαμπέλ, Μπέβα
Τόσο διαφορετικές μα και τόσο ίδιες, κινούνται στις σκιές μιας μακάβριας πραγματικότητας. Τέσσερα πρόσωπα δεμένα με την ίδια κλωστή που αν δεν την κόψουν, θα παρασυρθούν στην άβυσσο.
Εκτός κι αν ο Τύπος αποσιωπήσει τα πάντα.
Ξανά.
"Όσο τι αλήθεια κρύβεται στις σκιές, εσύ αισθάνεσαι ασφαλής;"

🛒   ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ   :  TAKE ME !!!


🚩  INFO    

🔴  ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ     : Ελληνική Λογοτεχνία 

🔴   ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ  : Μαρία ΦΩΣΚΟΛΟΥ

🔴  ΕΚΔΟΤ.ΟΙΚΟΣ   :  ΝΙΚΑΣ

🔴  ΗΜ.ΕΚΔΟΣΗΣ   :   01 / 2024




🚩  ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ     : 


📬  INSTAGRAM   :  @book_reviews_gr

📬  FACEBOOK     :   Book Reviews

📬  TWITTER         :  Book Reviews




#ΜαυροΠεπλο #ΜαριαΦωσκολου #Nikasbooks #bookstagrammers #bookstagramm #bookphotography #bookaddict #booklife #bookphoto #greekbooklovers  #PUBLICISTASGREECE #BookReviewsGr #book_reviews_gr #BookEat #Bookiss #βιβλιο #διαβαζω 

Σχόλια