ΜΑΘΕ ΜΕ

 ΜΑΘΕ ΜΕ 1 & 2


"ΜΑΘΕ ΜΕ" 1 & 2 είναι ο τιτλος των νέων βιβλίων του ειδικού παιδαγωγού Φώτη ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ και κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ
Πρόκειται για ένα πλήρη οδηγό για γονείς και εκπαιδευτικούς παιδιών με διαταραχή αυτιστικού φάσματος (ΔΑΦ). Τα τελευταία χρόνια όλο και πιο συχνά συναντάμε τον όρο "ΑΥΤΙΣΜΟΣ". Απασχολεί αρκετούς γονείς αλλά και εκπαιδευτικούς. Ακόμα και σήμερα αρκετοί γονείς στο άκουσμα της διάγνωσης πανικοβάλλονται και νιώθουν αβοήθητοι. Αν και ζούμε στο 2024 δεν γνωρίζουν τι ακριβώς είναι ο αυτισμός, ποιες θεραπείες θα χρειαστεί το παιδί τους και πως πρέπει να αλλάξει η καθημερινότητα τους, ώστε να μπορέσουν να το υποστηρίξουν πιο αποτελεσματικά. Σημαντικό ειναι να λάβουν άμεσα τις σωστές πληροφορίες και να παράσχουν στο παιδί την απαραίτητη υποστήριξη.


Αρκετοί εκπαιδευτικοί/ειδικοί θεραπευτές δυσκολεύονται να ιεραρχήσουν τις δυσκολιες και τις δυνατότητες των παιδιών με ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΑΥΤΙΣΤΙΚΟΥ ΦΑΣΜΑΤΟΣ - ΔΑΦ και να δομήσουν ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα παρέμβασης. Ο κύριος Φώτης ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΊΟΥ μετά από πολλά χρόνια εμπειρίας ως επόπτης ειδικών θεραπευτών, έχει παρατηρήσει πως πολλοί συνάδελφοι του έχουν ανάγκη καθοδήγησης και υποστήριξης και κυρίως έχουν ανάγκη από στοχευμένες ασκήσεις παρέμβασης, οι οποίες έχουν δοκιμαστείτε χορηγηθεί σε παιδιά με ΔΑΦ.

Με αυτό το σκοπό δημιουργήθηκαν τα βιβλία ΜΑΘΕ ΜΕ. Για να γίνουν ένα εργαλείο στα χέρια των εκπαιδευτικών και των γονέων για την ανίχνευση της ΔΑΦ και τη δημιουργία προγραμμάτων παρέμβασης και υποστήριξης. Αλλά κυρίως στοχεύουν στο να βοηθήσουν τα άτομα με ΔΑΦ :

1️⃣Να κατακτήσουν δεξιότητες απαραιτήτως για την ακαδημαϊκής τους πορεία.
2️⃣Την κοινωνική τους ένταξη τους.
3️⃣Την ανάπτυξη των επικοινωνιακών τους δεξιοτήτων.
4️⃣Τη διαχείριση της συμπεριφοράς τους.

Τα βιβλία αυτά δεν εστιάζουν τόσο πολύ στο κομματι το θεωρητικό αλλά δίνουν βασικές πληροφορίες για να κατανοειται η διαταραχή του φάσματος αυτισμού. Περιέχει έτοιμες ασκήσεις παρέμβασης για να μπορέσουν οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί αλλά και θεραπευτές να εφαρμόσουν στα παιδιά. Πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικά βιβλία παρόλο που τα εξώφυλλα τους μοιάζουν εικαστικά, έχουν εντελώς διαφορετικό περιεχόμενο.
Στο πρώτο βιβλίο ο κύριος Παπαναστασίου απαντά σε κάποια βασικά ερωτήματα, όπως τι είναι αυτισμός; πόσο συχνά συναντάτε; Ποια είναι τα συμπτώματα και απόρροια ηλικία μπορούν να εντοπιστούν; καινοταν εντοπιστούν τι θα πρέπει οι γονείς να κάνουν; που θα πρέπει να απευθυνθούν;
Στο δεύτερο βιβλίο αναλύει το κομμάτι της γλώσσας και της κοινωνικής επικοινωνίας, αναλύονται οι δυσκολίες και τα ελληνικά των παιχνιδιών με ΔΑΦ στη γλώσσα, στην ομιλία και την επικοινωνία. Επίσης δίνεται υλικό και τεχνικές για την ανάπτυξη των συγκεκριμένων δεξιοτήτων.  Αναλύονται οι δυσκολίες των ατόμων με ΔΑΦ στην αναγνώριση, διαχείριση και έκφραση των συναισθημάτων. Δίνονται οδηγίες και υλικό για την καλύτερη οργάνωση του χώρου και του χρόνου. Παρουσιάζονται χρήσιμες εκπαιδευτικές πρακτικές που μπορούν να εφαρμοστούν στο πλαίσιο γενικού και ειδικού σχολείου. Κοινωνικές Ιστορίες και πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Και τέλος αναλύονται οι πιθανές αιτίες που το άτομο με ΔΑΦ μπορεί να βιώσει σχολικό εκφοβισμό. 

Συγκεκριμένα:


🟧Το πρώτο βιβλίο αποτελείται από πέντε κεφάλαια, που περιλαμβάνουν σημαντικές πληροφορίες και αναλυτικές οδηγίες με εικόνες, αλλά και ένα μεγάλο αριθμό δομημένων ασκήσεων παρέμβασης και υποστήριξης των παιδιών με ΔΑΦ.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 : Σημαντικά ερωτήματα.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 : Γνωστικές δεξιότητες - Ασκήσεις γνωστικών δεξιοτήτων. 
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 : Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα. 
ΚΕΔΑΛΑΙΟ 4 : Αισθητηριακές δυσκολίες. 
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 : Αυτοεξυπηρέτηση - Λειτουργικές δεξιότητες καθημερινότητας. 
ΕΠΙΛΟΓΟΣ : Τρόποι για να μιλήσετε με το παιδί σας για τη ΔΑΦ.




🟦Το δεύτερο βιβλίο  αποτελείται από έξι κεφάλαια, που περιλαμβάνουν σημαντικές πληροφορίες και αναλυτικές οδηγίες με εικόνες,  αλλά και ένα μεγάλο αριθμό δομημένων ασκήσεων παρέμβασης και υποστήριξης με ΔΑΦ.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 : Γλώσσα και κοινωνική επικοινωνία  - Ασκήσεις γλώσσας και κοινωνικής επικοινωνίας.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 : Αναγνώριση, έκφραση και διαχείριση συναισθημάτων μαζί με ασκήσεις.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 : Οργάνωση χώρου και χρόνου.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 : Χρήσιμες εκπαιδευτικες πρακτικές.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 : Κοινωνικές Ιστορίες. 
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 : Σχολικός εκφοβισμός.
ΕΠΙΛΟΓΟΣ : Το κλειδί της επιτυχίας. 

➡️Παρά το γεγονός ότι η λέξη «αυτισμός» ακούγεται ολοένα και περισσότερο στις μέρες μας, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί συχνά νιώθουν αβεβαιότητα και άγχος μετά την πρώτη διάγνωση.
Η έλλειψη σαφών πληροφοριών σχετικά με το τι πραγματικά είναι ο αυτισμός, ποιες είναι οι απαιτούμενες θεραπείες και ποιες οι απαραίτητες προσαρμογές στην καθημερινότητα μπορεί να δημιουργήσει σύγχυση και απόγνωση. Αναγνωρίζοντας αυτή την ανάγκη για καθοδήγηση, ο Δρ Φώτης Παπαναστασίου, έμπειρος ειδικός παιδαγωγός, παρουσιάζει την πρωτοποριακή σειρά βιβλίων Μάθε με, κατάλληλα σχεδιασμένη ώστε να αποτελέσει ένα πρακτικό εργαλείο για γονείς, εκπαιδευτικούς και ειδικούς θεραπευτές.

🔶️Το 1ο βιβλίο της σειράς είναι ένας περιεκτικός οδηγός, χωρισμένος σε πέντε κεφάλαια, καθένα από τα οποία εξετάζει κρίσιμες πτυχές της Διαταραχής Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) και προτείνει λύσεις μέσα από πρακτικές συμβουλές και δομημένες ασκήσεις παρέμβασης.
Συγκεκριμένα:
➡️ Απαντώνται βασικά ερωτήματα για τη φύση του αυτισμού, ενώ δίνονται εργαλεία ανίχνευσης και διάγνωσης.
➡️ Αναλύονται οι γνωστικές δεξιότητες των ατόμων με ΔΑΦ και πώς τα ελλείμματα σ’ αυτές επηρεάζουν την καθημερινότητά τους.
➡️ Παρουσιάζονται τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα των παιδιών με ΔΑΦ και πώς αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν.
➡️ Αναφέρονται οι αισθητηριακές δυσκολίες που πιθανότατα αντιμετωπίζουν, ενώ γίνονται πρακτικές προτάσεις για απαραίτητες αλλαγές τόσο στο σχολείο όσο και στο σπίτι.
➡️ Παρέχονται αναλυτικές οδηγίες και συμβουλές προς όλους τους εμπλεκόμενος με ένα παιδί ΔΑΦ για το πώς μπορούν να το υποστηρίξουν καθημερινά, ώστε να οδηγηθεί στην ανεξαρτητοποίηση και στην πλήρη αυτοεξυπηρέτηση.

🔷️Το 2ο βιβλίο της σειράς είναι ένας περιεκτικός οδηγός, χωρισμένος σε έξι κεφάλαια, καθένα από τα οποία εξετάζει κρίσιμες πτυχές της Διαταραχής Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) και προτείνει λύσεις μέσα από πρακτικές συμβουλές και δομημένες ασκήσεις παρέμβασης.
Συγκεκριμένα:
➡️ Αναλύονται οι δυσκολίες και τα ελλείμματα των παιδιών με ΔΑΦ στη γλώσσα, την ομιλία και την επικοινωνία, ενώ προσφέρονται τεχνικές και υλικό για την ανάπτυξη αυτών των δεξιοτήτων.
➡️ Παρουσιάζονται οι δυσκολίες των παιδιών με ΔΑΦ στην αναγνώριση, διαχείριση και έκφραση των συναισθημάτων τους, ενώ προτείνονται ασκήσεις για την υποστήριξη της συναισθηματικής έκφρασης.
➡️ Παρέχονται οδηγίες και υλικό για την οργάνωση του χώρου και του χρόνου.
➡️ Παρουσιάζονται χρήσιμες εκπαιδευτικές πρακτικές, ενώ υπάρχει ξεχωριστό κεφάλαιο για τις Κοινωνικές Ιστορίες.
➡️ Αναφέρονται οι πιθανές αιτίες που το άτομο με ΔΑΦ μπορεί να βιώσει σχολικό εκφοβισμό, ενώ προτείνονται τρόποι παρέμβασης για την πρόληψη ή αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.

Τα βιβλία Μάθε με δεν είναι απλώς βιβλία για τον αυτισμό αλλά πολύτιμα εργαλεία στο ταξίδι προς τη δημιουργία ενός πιο συμπεριληπτικού και υποστηρικτικού περιβάλλοντος για τα αυτιστικά παιδιά, τα οποία χρειάζονται ό,τι και όλα τα παιδιά: αγάπη, αποδοχή, προστασία και ελευθερία να μεγαλώσουν και να μάθουν…

ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ    : ΒΙΒΛΙΟ 1
                                   ΒΙΒΛΙΟ 2


🚩  INFO 


ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ      : Γονεις και Παιδιά- Επιστήμη 

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ    : Φώτης ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

ΕΚΔΟΤ.ΟΙΚΟΣ   : ΨΥΧΟΓΙΟΣ

ΗΜ.ΕΚΔΟΣΗΣ   :  2024

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ      : ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ  Σταύρος 



ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ     :  


📬  INSTAGRAM   :  @book_reviews_gr

📬  FACEBOOK     :   Book Reviews

📬  TWITTER         :  Book Reviews




#ΦώτηςΠαπαναστασίου #ΕιδικόςΠαιδαγωγός #psichogiosbooks ##diavazopantou #bookstagrammers #bookstagramm #bookphotography #bookaddict #booklife #bookphoto #greekbooklovers  #PUBLICISTASGREECE #BookReviewsGr #book_reviews_gr #BookEat #Bookiss #βιβλιο #διαβαζω 




Σχόλια