ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ ΕΝΑΣ ΑΝΟΙΧΤΟΣ ΚΑΜΒΑΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Αυτό το καλοκαίρι, η ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ μετατρέπεται σε έναν υπαίθριο καμβά, όπου η τέχνη, το περιβάλλον και η τεχνολογία ενώνονται με έναν μοναδικό τρόπο. Το πρόγραμμα ART4SEA φέρνει στο νησί έναν αέρα δημιουργικής ανάπλασης, με έργα σύγχρονης τέχνης που εμπνέονται από το θαλάσσιο οικοσύστημα και συνομιλούν με τον φυσικό χώρο.
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία με έντονο περιβαλλοντικό και πολιτιστικό χαρακτήρα, στο πλαίσιο της οποίας φιλοξενήθηκαν στην Αλόννησο διεθνείς καλλιτέχνες, που δημιούργησαν έργα γλυπτικής, τοιχογραφίας και ψηφιακής τέχνης, εμπνευσμένα από τη θαλάσσια ζωή και την έννοια της αναγέννησης.
Στις 27 και 28 Ιουνίου, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ART4SEA, το οποίο έχει αναγνωριστεί από την UNESCO ως επίσημη Δράση της Δεκαετίας των Ωκεανών και που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση του κοινού για την προστασία της θαλάσσιας ζωής, ο Δήμος Αλοννήσου φιλοξενεί 5 μοναδικά έργα και σας προσκαλεί να τα δείτε κι εσείς απο κοντά!
Τα έργα που παρουσιάστηκαν ειναι :
1) BLUE DIVER της Anna Torre - στο Πατητήρι.
Ένα γλυπτό, φτιαγμένο από λευκό ιταλικό μάρμαρο, που αποτυπώνει τον δύτη τη στιγμή της κατάδυσης, σαν να εισέρχεται σε έναν άλλον κόσμο — τον θαλάσσιο, μυστηριακό αλλά και ευάλωτο. Είναι ένα καλλιτεχνικό αφιέρωμα στον άνθρωπο που συνδέεται με τον βυθό, που παρατηρεί, σέβεται και προστατεύει.
2) CHAPEL OF GAYA του Michal Trpák, στην Παλιά Χώρα.
Μια γλυπτή κατασκευή, που προσκαλεί τον επισκέπτη σε μια συμβολική “είσοδο στον νου της φύσης”. Φτιαγμένο από ανακυκλωμένο μέταλλο, μωσαϊκά και γυαλί, δίνει νέο νόημα στον δημόσιο χώρο, τον μετατρέπει σε πεδίο στοχασμού και πράξης.
3) LIFE SYNCHRONY - RAME13 στο Δημοτικό Σχολείο Πατητηρίου.
Μια τοιχογραφία, που μεταφέρει μηνύματα οικολογίας, αρμονίας και πολιτιστικής μνήμης. Συνδυάζοντας μυθικά και σύγχρονα στοιχεία, όπως η φώκια της Αλοννήσου και η θαλάσσια θεά, αφηγείται την ιστορία του νησιού στα παιδιά του μέλλοντος.
4) AETAS - Micol Cornali, στην παραλία Γλυφά.
Ένα έργο που προορίζεται για το βυθό κοντά στην παραλία Γλυφά, αναπαριστά ένα μισοθαμμένο πρόσωπο που αναδύεται από τη θάλασσα – ένα μνημείο μνήμης, οικολογικής μετάβασης και μεταμόρφωσης. Κατασκευασμένη από υλικά όπως ανακυκλωμένο γυαλί, σκυρόδεμα και θαλάσσια θραύσματα, η “Aetas” ανήκει στη θάλασσα — αλλά για λίγες ημέρες, θα ανήκει και στο βλέμμα του κόσμου.
5) KEEK Digital Art (Κέντρο Ενημέρωσης & Ευαισθητοποίησης Κοινού)
Τα ψηφιακά έργα δημιουργήθηκαν από καλλιτέχνες διεθνούς κύρους, με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση του κοινού για την προστασία της θαλάσσιας ζωής, μέσα από καινοτόμα μέσα έκφρασης όπως το VR, το animation και το ντοκιμαντέρ.
Είχα την τιμή να παραβρεθώ σε μια εμπειρία που δύσκολα περιγράφεται με λόγια. Η Αλόννησος δεν φιλοξένησε απλώς μια καλλιτεχνική εκδήλωση – δημιούργησε ένα ζωντανό τοπίο τέχνης, συναισθημάτων και έμπνευσης. Το ART4SEA δεν ήταν μια ακόμα έκθεση. Ήταν μια γιορτή της δημιουργίας, μια ύμνηση του θαλάσσιου κόσμου, ένας διάλογος ανάμεσα στον άνθρωπο, τη φύση και την τέχνη.
Όλα ήταν μοναδικά, τα γλυπτά που «ανασαίνουν» δίπλα στο κύμα, οι τοιχογραφίες που ζωντανεύουν πάνω στους τοίχους σαν προσευχές προς τη θάλασσα, οι ψηφιακές εμπειρίες που σε ταξίδευαν σε έναν κόσμο που δεν βλέπεις με τα μάτια, αλλά νιώθεις με την ψυχή. Αυτό όμως που με συγκίνησε βαθιά ήταν η αληθινή αγκαλιά του κόσμου. Καλλιτέχνες και θεατές έγιναν ένα – ανάμεσα σε δρόμους, αυλές και θάλασσα. Η φιλοξενία των ανθρώπων του νησιού, η ποιότητα της διοργάνωσης, και το όραμα πίσω από κάθε έργο, με έκαναν να νιώσω πως δεν συμμετείχα απλώς σε ένα πολιτιστικό γεγονός – αλλά σε κάτι βαθύτερο, ουσιαστικό, και σπάνιο. Κρατάω μαζί μου εικόνες, ήχους και στιγμές που με συντάραξαν ευχάριστα – και κυρίως τη βεβαιότητα πως η τέχνη έχει ακόμη τη δύναμη να μας ενώνει, να μας εμπνέει και να μας θυμίζει την ομορφιά του κόσμου μας.
Σε μια εποχή που οι περισσότεροι Δήμοι περιορίζονται στη διαχείριση της καθημερινότητας, ο Δήμος Αλοννήσου αποδεικνύει ότι μπορεί να οραματίζεται, να δημιουργεί και να εμπνέει. Με τη διοργάνωση του πρωτοποριακού προγράμματος ART4SEA, ο Δήμος δεν στήριξε απλώς μια πολιτιστική δράση – αλλά έβαλε την Αλόννησο στον διεθνή χάρτη της σύγχρονης τέχνης και της περιβαλλοντικής ευαισθησίας. Η απόφαση να φιλοξενήσει διεθνείς καλλιτέχνες, να μετατρέψει δημόσιους χώρους σε ζωντανούς καμβάδες, να ενσωματώσει γλυπτά, τοιχογραφίες, και ψηφιακές εμπειρίες στο νησιωτικό τοπίο, δείχνει τόλμη, φαντασία και μια σπάνια πίστη στη δύναμη της τέχνης.
Ο Δήμος Αλοννήσου κατάφερε κάτι σπουδαίο: να αποδείξει ότι η πολιτιστική δράση δεν είναι πολυτέλεια, αλλά μοχλός ανάπτυξης, παιδείας και βιωματικής σύνδεσης με τον τόπο. Και το έκανε όχι με λόγια, αλλά με πράξεις, ανοίγοντας δρόμους για το πώς μπορεί η τοπική αυτοδιοίκηση να λειτουργεί με όραμα, συνέπεια και διεθνή προσανατολισμό.
Το ART4SEA στην Αλόννησο δεν θα ήταν δυνατό χωρίς το μεράκι, την επιμονή και τη στήριξη του Δήμου – και γι’ αυτό αξίζει ένα μεγάλο και δημόσιο χειροκρότημα. Γιατί όταν μια τοπική αρχή δεν φοβάται να ονειρευτεί, τότε ένας μικρός τόπος μπορεί να παράγει παγκόσμιο πολιτισμό.
Ένα μεγάλο μπράβο στον Δήμο Αλοννήσου, στον Δήμαρχο κ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ Παναγιώτη και ιδιαιτέρως τα προσωπικά μου συγχαρητήρια στον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού-Αθλητισμού-Παιδείας-Τουρισμού-Καθημερινότητας & Προστασίας του Πολίτη κ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ Αλέξανδρο για την άψογη οργάνωση αυτής της καλλιτεχνικής έκθεσης.
Φωτογραφικό υλικό από τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις:
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου